STOPP, det er en blindvei

Mar 25, 2022

Her forleden ble jeg minnet om begrepet «no-cookie zone» etter at jeg hadde hatt en samtale med en klient.

En «no-cookie zone» en blindvei. Og vi vet at når vi går inn den veien finner vi ikke noe annet enn det samme hullet i veien, «it`s a dead end».  

Det er den veien som fører oss til det samme resultatet gang på gang. Den representerer de handlingene, mønstrene, unnskyldningene og tankene våre som fjerner oss fra det vi ønsker oss. Vi kjenner den veien altfor godt. Det er ingen gevinst ved å gå inn den blindveien når målet vårt peker oss i en annen retning, men allikevel skjer det at vi faller for fristelsen.  

 

Typiske NCZs: 

 • Du vil gjerne øke din tilstedeværelse og stoppe med multitasking, men allikevel snakker du i telefonen, surfer på nettet, spiser og ser på tv samtidig. Du vet at du vil føle deg distrahert og «scattered» etter at du er ferdig med samtalen og du kan ikke helt huske hva dere snakket om. 
 • Du vil gjerne ha et tettere forhold til barna dine, men når du kjører dem til aktiviteter snakker du med kolleger på telefonen. Du vet at du vil kjenne på dårlig samvittighet etterpå. 
 • Du vil gjerne begynne å date noen og ha en ordentlig kjæreste, men i stedet for å lage deg en profil på en dating-app flirter du med din gifte sjef. Du vet det vil aldri bli det du ønsker deg. 
 • Du vil gjerne gå ned i vekt, men hver gang du skal i butikken for å handle er du sulten, du har lavt blodsukker og ender opp med å kjøpe noe usunt. Du vet at å gå i butikken når du er sulten er første bud mot å lykkes med å gå ned i vekt.  
 • Du har litt dårlig råd og har bestemt deg for å passe på økonomien din, men du velger allikevel å takke ja til et sosialt opplegg som koster for mye, og du trekker Mastercardet nok en gang. Du vet at det ikke er smart og angrer allerede. 
 •  Du vil gjerne at teamet på jobben skal bli mer sammensveiset, men hver gang det er teamsmøte lar du kun de samme menneskene komme til ordet- eller du «skremmer» de andre med din kontante væremåte. Du vet at det ikke vil føre til noen endring.  
   

Du vet du er i en BLINDVEI 🚗

Ser du hvordan NCZ`s holder deg støkk i din gamle væremåte og at den tærer på både selvfølelsen og selvtilliten din? 

 

Hvorfor gjør vi det samme igjen og igjen? 

Det er ofte vår fornektelse som holder oss fast. Det er den som leder oss inn i de samme blindveiene igjen og igjen.  

 

Vi vil ikke se at våre handlinger har konsekvenser.  Jeg liker også å si at vi forstår ikke hvor mange ressurser som bor i oss. Så vi tar på oss skylappene og sier til oss selv…

 • Jeg vet at jeg er ikke den eneste som har mange baller i lufta, vennen min xyz har alltid ti prosjekter på gang, samtidig ...

 • Barna mine sier de elsker meg, og ingen er perfekte foreldre ...

 • Men det er ikke så farlig, jeg har tross alt ikke hatt sex med henne/ham ...

 • Det er en ny dag i morgen, jeg er ekstra flink med kostholdet da...

 • Hva er tusen kroner fra eller til? Litt sosial skal man da være, og jeg får sikkert penger igjen på skatten ...

 • Alle kan gjøre feil og jeg er ikke ansatt som sosiolog ...


Vi minimerer konsekvensene av valgene våre og vi finner argumenter som kan rettferdiggjøre dem i vår indre dialog. – Men når vi minimerer konsekvensene av valgene våre minimerer vi trua på oss selv og vi kommer ikke nærmere målet vårt. 

 Du fortjener å skape mer av det du ønsker deg!

 

Hva kan du gjøre for å stoppe deg selv fra å gå inn i den samme blindveien, falle ned i det samme hullet? 

⚪ Skriv ned hva det er du ønsker å få til. 

 Skriv ned dine valg og vaner som er stikk i strid med det du sier at du ønsker å få til.  Skriv ned dine NCZ`s. 

 Se på listen din- se på hva det er du gjør som er stikk i strid med det du sier at du ønsker å få til. 

 Heng listen din opp et sted- hvor du ser den, eller ha den på telefonen din som en påminnelse om hva du ikke skal gjøre. 

Hver gang du er fristet til å gjøre "det" dvs. gå inn i din personlige blindvei "hold deg til målet ditt og hold fristelsene i glasset". 

Lykke til og god helg.

Book en gratis kartleggingssamtale 

JA TAKK

Meld deg på nyhetsbrev